fredag 12 februari 2010

Här går vi för att krocka in i varandra


Här ekar hennes varje steg mot det billiga stenplattegolvet. Här kan hon kosta på sig att gå sådär behagligt fort och svepande, utan att riskera att stöta in i en enda människa, trots att här är så överfullt av folk att de krockar med varandra. Här har hon druckit sig medvetslös, här har hon spytt och pissat, här har hon grinat och spottat. Här har hon fått sitt livs första kyss. Här har hon sparkat på sin stackars ven som redan låg ner, mot bättre vetande. Här har hon svamlat runt och tjuvrökt andras cigaretter. Här har hon gamblat fram buss efter buss som rent söndagsnöje. Här har hon smitit in bakom kulisserna med några flirtiga blickar och falska passerkort. Här har hon stått och skakat i sin undernärda kropp, här har hon blivit omhuldad av den där vännen som alldeles nyss låg ner i stengolvets smuts och blev skrattad åt.

Här har hon tjänat sitt livs första osmutsiga lön. Här är en plats som blivit så spottad och svuren åt, att den fått något mer än bara en futtig nostalgitripp inuti henne. Den har liksom vuxit sig större. Det är en av de platser hon älskar mest i sin stad. Hon delar den med tiotusentals varje dag.

Stegen är lätta när hon går därifrån. Hon råkar trampa någon på tårna, hon ser inte riktigt vem det är, men hon hör ett ilsket fräsande bakom sig. Det berör henne inte nämnvärt, för hon vet att det inte var hon som trampade. Det är omöjligt här inne. Hon kan varje vinkel och vrå, hon kan gå genom väggarna här.

Tårna måste ha varit ömma redan innan, konstaterar hon. Kanske hade någon en dålig dag. Om fräsandet hade kommit lite mer direkt så hade hon inte tvekat att gå tillbaka och säga förlåt, kanske dela ut en liten kram och ett leende. Men spottloskan kom bakom hennes rygg, den kom från någon som till varje pris ville få fram sitt budskap anonymt.

Utanför går solen ner och hon är jävligt ensam ikväll. Hon har en brinnande lust att promenera över bron hela vägen hem, men ölen gör sig påmind i mellangärdet.

När hon kommit hem, har spottloskan från de ömma tårna försvunnit, spårlöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar